Gongok világa
Keleti gongok 2. rész

Sorozatunk előző részében bemutattuk a hagyományos, vagy más néven klasszikus keleti gongokat.
Erről szóló írásunkat itt találod: Klasszikus Tam-Tam és Fen gongok

Utazás a gongok varázslatos világaba

Hagyományos készítési mód

A gongokat hagyományosan bronz ötvözetből öntik és kovácsolják. A bronz a legősibb és legfontosabb komponens. Ez alatt olyan (vörösréz) ötvözetet értünk, amely nem tartalmaz cinket (a cink tartalmú ötvözetet sárgaréznek nevezzük).

Bronzot azért alkalmaznak, mert könnyen önthető, alakítható, kopás-, és korrózióálló anyag. A gong készítésnél az ötvözetbe mindenek előtt réz és ón kerül, kivételes esetben ólom darabkák, néha még nemes fémek is, mint pl. az ezüst, vagy arany.

A régmúlt idők fejlett kovácsművészetének köszönhető, hogy a bonyolult olvasztási- és hosszadalmas munkafolyamatok jól csengő tárgyakat eredményez(het)tek.

Előállításuk szerint alapvetően megkülönböztetünk hagyományos keleti és nyugati (európai) gongokat. Most először a keleti gongokkal foglalkozunk.

Speciális Tam-Tam gongok

High Tone Gong attetszo hatterrel

High Tone

Tam-Tam Gong

A gong felületét teljesen fényesre csiszolták, és kapott egy speciális polírozást is, melytől egészen selymes fénye lett. Olyan különleges érzés, mintha egy hologram előtt ülnénk. Fontos, hogy a felületi csiszolása miatt nem tévesztendő össze a Fen Gonggal, mert a kiképzése alapján egyértelműen Tam-Tam gong.

Hangzásában erőteljesen megjelennek a mély és a magas felharmonikus hangok, melyek betöltik a teret. Így a hangok széles skálája szólaltatható meg.

Formája, színe és hangzása a Napot idézi. Előtte ülve különös melegséget érezhetünk.

Moon

Tam-Tam Gong

A Moon gong felülete jelentősen eltér a High Tone-tól. Csak a gong közepét csiszolták fényesre. Látványa a teliholdat idézi. A gong többi része sötét és sima, teljes felülete bejátszható.

Hangzásában sokkal érzékenyebb a Napnál. Finom női vonásokat mutat. Érdemes inkább „érinteni”, mint sem megütni. A gyengéd bánásmódra nagyon szép felharmonikus hangokkal válaszol.

A High Tone-nal és a Moon-nal megjeleníthetjük a Nap és a Hold szimbolikáját, és akár egy történet formájában el is játszhatjuk.

Moon Gong attetszo hatterrel
Dark_tone_Gong_attetszo_hatterrel

Dark Tone

Tam-Tam Gong

A Dark Tone gong felülete egységesen sötét színű, sehol nem tartalmaz csiszolást, és a gong teljes felülete bejátszható.

Hangzásában egyaránt megjelennek a mély és felharmonikusokban gazdag magas hangok. Puha, nagy fejű ütőkkel telt, mély hangzást ad. Kicsit keményebb ütők használata esetén szép magas hangok áradnak a térbe. Egyszerre tartalmazza mind a mély, mind a magas hangok minőségét.

Szimbolikáját tekintve jelentheti az ősi egységet, a kezdetet, amikor még minden egy volt, és amelyből minden megszületett.

 Köszönjük megtisztelő érdeklődésedet! 

A következő részben a „Fen gongok fajtáival folytatjuk”.

A gongokhoz tudást is adunk tanfolyamainkon.