Gongok világa
Keleti gongok 1. rész

Utazás a gongok varázslatos világaba

Hagyományos készítési mód

A gongokat hagyományosan bronz ötvözetből öntik és kovácsolják. A bronz a legősibb és legfontosabb komponens. Ez alatt olyan (vörösréz) ötvözetet értünk, amely nem tartalmaz cinket (a cink tartalmú ötvözetet sárgaréznek nevezzük).

Bronzot azért alkalmaznak, mert könnyen önthető, alakítható, kopás-, és korrózióálló anyag. A gong készítésnél az ötvözetbe mindenek előtt réz és ón kerül, kivételes esetben ólom darabkák, néha még nemes fémek is, mint pl. az ezüst, vagy arany.

A régmúlt idők fejlett kovácsművészetének köszönhető, hogy a bonyolult olvasztási- és hosszadalmas munkafolyamatok jól csengő tárgyakat eredményez(het)tek.

Előállításuk szerint alapvetően megkülönböztetünk hagyományos keleti és nyugati (európai) gongokat. Most először a keleti gongokkal foglalkozunk.

Hagyományos keleti gongok

TamTam_Gong_attetszo_hatterrel

Tam-Tam Gong

vagy más néven Chau gong

A legismertebb a sima felületű, Tam Tam-nak nevezett gong, amely a kínai (Chao Luo) gongok tradicionális formája. A Tam Tam gong fekete közepét bronzszínű gyűrű veszi körül, amelyet ismét egy fekete rész követ. Ez a sima felületű gong egy kisebb peremmel rendelkezik, amely visszatereli a rezgéseket a gong középpontja felé. Ez az oka, hogy a Tam Tam gongok hosszan megtartják a hangjukat. A Tam-Tam gong felhangokban gazdag és telt, öblös hangjával tűnik ki. Az átmérője általában 30-110 cm között mozog.

A gong legérzékenyebb pontja a közepének egy 2-3 cm-es átmérőjű területe. Ez a gong hangolási pontja és itt a legnagyobb a gong rezgése is. Ezért ezt a legbelső területet általában nem szoktuk megütni, ha mégis, akkor is csak nagyon nagy finomsággal.

A Tam-Tam gong tulajdonságai révén kiválóan alkalmas relaxációk meditációk vezetéséhez, kitűnően alkalmazhatók hangfürdőkben. A hangokat, a rezgéseket a visszahajló peremének köszönhetően sokáig megtartja.

Fen Gong 

vagy más néven Wind gong

A keleti gongok családjának második legismertebb gong típusa a Fen-gong. A Fen gongok hasonlóan készülnek mint a Tam-Tam gongok, csak nincsen peremük. Ettől a különbségtől teljesen megváltozik a fizikai működése is, hiszen a perem részről nem verődnek vissza a rezgések, hanem „kiszaladnak” a térbe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ezzel a gonggal nagyon sok rezgést tudunk bevinni a térbe. Egy finomabb ütéssel mély basszus hangok csalhatók ki belőlük. Erőteljesebb játék esetén számos felhang és zúgás tűnik elő, amely viszonylag hamar elhalkul. Különleges hanghatások érhetők el vele például hangfürdőkben.

A Fen gongok nagyon jól használhatók tisztításra, a tér energiájának megmozdítására.

FEN_Gong_attetszo_hatterrel

 Köszönjük megtisztelő érdeklődésedet! 

A következő részben a „Speciális TamTam gongok fajtáival folytatjuk”.

A gongokhoz tudást is adunk tanfolyamainkon.