A felhang-éneklés titkainak felfedezése

A háttér hangot a jobb alsó sarokban ki tudod kapcsolni. 

Hallottál már vala, ilyen különleges hangzást?

Elhiszed, hogy mindez egy torokból csendül fel?

Tudod, hogy hívják ezt az éneklést?

Szeretnéd Te is megtanulni?

Tarts velünk egy rövid utazásra!

Az élmény, amire invitálunk: A felhang-éneklés
Aki már foglalkozott hangképzéssel, vagy valamilyen módon közel került a zenéhez, tudja, hogy a hangok színezetét a benne lévő felhangok adják meg. 

A felhang-éneklés egy énektechnika, amit hallószerveink többszólamúnak érzékelnek. Titka a dupla rezonacia, amit kontrollált módon a torokban és a szájüregben képezünk. Nem a hangszalag által keletkezik, hanem a vokális traktus (hangcsatorna, toldalékcső) formálásával. A vájtfülűek fuvola hangot vélnek felfedezni, mások az ausztrál didgeridoo (ejtsd didzseridú) hangjára asszociálnak.

Vajon meg lehet tanulni?
Mottóként álljon itt egy idézet egy híres felhangénekestől, Wolfgang Saus-tól:

„Mindenki, aki beszélni tud, képes a felhang-éneklést is elsajátítani!”

Saját megtapasztalás:
A felhag-éneklésse több mit 10 éve találkoztunk Siegfried Eberlein jóvoltából (A háttérben őt lehet hallani). Fantasztikus volt megtapasztalni a hangok harmonikus, mindent átölelő rezgését közvetlen közelről és néhány tudás morzsát felcsipegetni. Tanulási vágyunk azóta is ízzott bennünk és most fellángolt, elindultunk a megvalósítás útján.

Kitűnő oktatók:
A felhag-éneklést több kitűnő oktatótól meg lehet tanulni. Sajnos általában határainkon túl. Mi arra törekszünk, hogy értékes képzéseket hozzunk Magyarországra, így az elmúlt években nagyon jó együttműködést alakítottunk ki Peter Gabis-sal, aki többek közt felhang-éneklés oktató. A videóba bepillantva élvezheted egyik koncertjének részleteit. 

 https://youtu.be/00Zx69sXvPE?t=1m21s

 Nagyon gyakori kérdés. Nők is meg tudják tanulni?

A válasz határozott IGEN. Csodálatosan szépen tudnak énekelni és tanítják is a felhang-éneklés technikáját. Egyik jeles képviselőjük Anna-Matia Hefele. A lenti videóban bepillanthatsz tanításába és a felhangok rejtelmeibe. 

 https://youtu.be/UHTF1-IhuC0?t=8s     

 Kérem küldjetek további információkat
Peter Gabis nyári magyarországi tanfolyamáról!

Teljes név*:
E-mail cím*:
Megszólítás:
Mobil:
Üzenet:
 

 

A háttér hangot a jobb alsó sarokban ki tudod kapcsolni.